Roos wint schrijfwedstrijd

‘Toen ik hoorde hoe al het werk dat ooit is

verricht omtrent abortus in de prullenbak dreigde te verdwijnen, kwam het

idee gewoon in me op: het is net alsof we terug in de tijd gaan.'

De zestienjarige Roos Baretta is uitgeroepen tot winnaar van de Nieuws in de klas schrijfwedstrijd 2024. De jury omschreef haar brief over de abortuswetgeving in de Verenigde Staten als origineel en intelligent. Wij vroegen Roos over het onderwerp van haar brief, het schrijfproces en alle reacties die ze nu op haar inzending ontvangt.

 

Hoi Roos! Kun je jezelf even aan onze lezers voorstellen?

Natuurlijk! Mijn naam is Roos Baretta, ik ben 16 jaar oud en ik woon al heel mijn leven in Tilburg. Ik ga al meer dan vier jaar naar het Beatrix-college en werk als vakkenvuller bij een supermarkt. Ik zit nu in de vijfde klas op het vwo.

 

Hoe kwam je in aanraking met de schrijfwedstrijd?

Ik heb sinds dit jaar maatschappijleer op school. In plaats van saaie opdrachten, begonnen we ons jaar met het zelfstandig schrijven van een vlammend betoog. We kregen deze opdracht als huiswerk opgegeven en we moesten de brief mee naar school nemen om in de klas te verbeteren. Het was uiteindelijk je eigen keuze of je de brief vervolgens wilde insturen; ik koos ervoor om dat inderdaad te doen.

 

"In plaats van saaie opdrachten, begonnen we ons jaar met het

zelfstandig schrijven van een vlammend betoog."

 

Wist je direct waar je over wilde schrijven?

Eigenlijk wel; ik hoorde in 2022 het nieuws over de abortuswetgeving in Amerika. Dat in zoveel staten het recht om je eigen keuzes te maken verdween, heeft me echt aangegrepen. Ik wist dat ik over dit onderwerp een bevlogen betoog zou kunnen schrijven.

 

Waar heb je (extra) op gelet bij het schrijven van jouw brief?

Ik heb goed gelet op de data die ik heb gebruikt in mijn betoog; de historische feiten, wie er allemaal bij betrokken waren, dat soort dingen. Ik heb geen enkel detail zelf verzonnen of aangedikt. Zo hoopte ik zo goed mogelijk te kunnen laten zien wat een groot effect de nieuwste abortuswet heeft.

 

De jury complimenteerde de metafoor die jij in jouw brief gebruikt over tijdreizen; hoe kwam je op deze vergelijking?

De metafoor heb ik volgens mij helemaal terug in 2022 bedacht. Toen ik hoorde hoe al het werk dat ooit is verricht omtrent abortus in de prullenbak dreigde te verdwijnen, kwam het idee gewoon in me op: het is net alsof we terug in de tijd gaan.

 

Wat wilde je met jouw brief overbrengen of bereiken? Heb je het gevoel dat dat is gelukt?

Mijn belangrijkste doel is om mensen na te laten denken over wat ze zelf vinden en empathie te laten hebben voor vrouwen die moeilijke keuzes moeten maken. Ik vind dat een betoog goed is geschreven als iemand die ergens streng tegen is, gaat nadenken over waarom ze dat zijn en of de andere kant misschien toch wel een punt heeft. Aan het grote aantal reacties onder mijn stuk op de Telegraaf website te zien, is het in elk geval gelukt om men hun mening te laten geven. Of ze vonden dat ik geldige argumenten maakte, is een tweede.

 

Kun je het moment omschrijven dat je te horen kreeg dat je had gewonnen?

Ik had geen melding binnen gekregen van het mailtje, dus uren later kwam ik hem toevallig tegen in mijn berichtencentrum. Ik was natuurlijk heel erg verbaasd en kon het nauwelijks geloven. Daarna heb ik mijn beste vrienden en ouders over het nieuws verteld. Een paar dagen later hebben we zelfs een taart gehaald om het te vieren.

 

Je inzending is gepubliceerd door de Telegraaf; hoe voelt dat? Heb je veel reacties gehad op jouw publicatie?

Ik had niet verwacht dat mijn stuk ook online bij de Telegraaf gepubliceerd zou worden, dus toen ik dat zag voelde het allemaal een stuk echter. Het kwam toen écht bij me binnen dat ik een schrijfwedstrijd gewoon gewonnen had. Er waren online ook al tientallen reacties, de ene nog grappiger dan de ander. Zo begon iemand over dat er ‘zeker wel huisdieren worden gegeten door vluchtelingen’, wat natuurlijk volstrekt onwaar is. De meeste reacties kwamen van één persoon die het heel erg oneens was met mijn stuk en mensen die daar dan weer op reageerden met tegenargumenten en soms zelfs aanvullingen. Er waren ook wel een handjevol positieve reacties. Het kwam in meerdere reacties (zowel voor als tegen) terug dat de brief in elk geval goed is geschreven, ook als ze het inhoudelijk helemaal niet met me eens waren. Dat vond ik dan wel weer sympathiek.

 

"Het kwam in meerdere reacties terug dat de brief in elk geval goed is geschreven, ook als ze het inhoudelijk helemaal niet met me eens waren. Dat vond ik dan wel weer sympathiek."

 

Abortus is opnieuw een belangrijk verkiezingsthema bij de aankomende

presidentsverkiezingen van de VS. Ga je de verkiezingen volgen?

Ironisch genoeg heb ik niet heel veel met het nieuws. Ik zoek tenminste in mijn vrije tijd niet specifiek op wat er nu weer in de wereld aan de hand is. Ik zal waarschijnlijk de hoogtepunten meekrijgen via sociale media en het daarbij laten.

 

Zijn ook leeftijdsgenoten van jou veel met dit thema bezig?

De abortuswetten in Amerika is niet bepaald een onderwerp dat, in mijn ervaring, vanzelf opkomt in een gesprek. Mijn leeftijdsgenoten hebben er volgens mij wel een mening over, maar bijna nooit is er een moment om die te uiten. Ik denk dat als je erover zou vragen, ze meestal wel wat kunnen vertellen.

 

Tot slot: heb je nog een gouden tip voor deelnemers van volgende edities?

Kies een onderwerp waar je een sterke mening over hebt! Daar kun je altijd wel gepassioneerd over schrijven. Probeer alles gewoon te zeggen zoals jij dat normaal ook zou doen. Zorg wel dat alles goed gespeld is.

Roos Baretta (16 jaar)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.