Brecht Veenstra

Brecht Veenstra is vanaf jongs af aan al geïnteresseerd in de wereld van taal. Van het bedenken van verhalen tot het schrijven van poëzie. Aankomend studiejaar start ze met haar studie Nederlandse Taal en Cultuur. Sinds 2023 is ze columniste bij Tubantia en schrijft ze wekelijks een column gericht op jongeren.

 

Schrijftips

  •  Schrijf eerst op wat je precies wilt zeggen, zonder al te veel na te denken. Zet daarna pas de puntjes op de ‘i’.

  • Vind je het lastig een standpunt in te nemen? Ga eerst met een ander in gesprek over je onderwerp! Dat helpt je je mening te vormen en de juiste woorden te vinden.

  • Bedenk een goede afsluiter. Bijvoorbeeld een toepasselijke woordgrap/-speling of een zin die je standpunt nog eens duidelijk maakt.


Martijn Schoolenberg

Martijn Schoolenberg is onderwijsverslaggever bij De Telegraaf. Hij werkt daar zes jaar. Voor de site en krant schrijft hij verhalen. Soms schuift hij ook aan in de podcast ‘Het Telegraafkwartier’. Hij verricht daarnaast hit & run-werkzaamheden: spoedklussen bij incidenten. Dat kan variëren van buurtreacties na schietpartijen en rechtbankverslagen tot verhalen over de EK-koorts en wie de nieuwe burgemeester van Rotterdam gaat worden.

 

Schrijftips

  • Schrijf actief door niet te vaak voltooid deelwoorden te gebruiken. Liever: ‘de kat at de muis op’ dan ‘de muis werd opgegeten door de kat’ of ‘de muis werd opgegeten’. Dat eerste leest lekkerder en is duidelijker. Bij het derde voorbeeld weet je tenslotte niet door wie de muis is opgegeten.

  • Maak niet te lange zinnen. Je kunt beter een punt zetten dan met komma’s de zin steeds te verlengen.

  • Houd het concreet. Geef zoveel mogelijk voorbeelden in je brief. Je kunt wel schrijven dat de politici in Den Haag dingen fout doen, maar dan is het heel belangrijk dat je duidelijk aangeeft wát er fout gaat. Bij een opiniestuk gaat het vaak om drie dingen: signaleren wat er fout gaat, waarom dat zo is en wat er moet gebeuren om de situatie te verbeteren.


Peter Wierenga

Peter Wierenga (1971) is opinieredacteur bij de Volkskrant. Hij schreef een boek over populisme, en eentje over satire. Volgt de politiek meestal op de voet, en soms met wat meer distantie.

 

Schrijftips

  • Vertel je verhaal hoe je het zou vertellen aan een vriend(in).

  • Gebruik zo min mogelijk jargon.

  • Verras de lezer (met een opvallend woord, een aparte vergelijking, een persoonlijke anekdote et cetera).


Babah Tarawally

Babah Tarawally is schrijver, journalist en columnist bij Trouw. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure schreef hij De god met de blauwe ogen en later verscheen onder meer Gevangen in zwart wit denken.

In januari 2023 verscheen een nieuw boek: De getemde man.

Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld. Hij was jarenlang medewerker bij Free Voice (nu Free Press Unlimited), de organisatie die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Hij zet zich momenteel in voor bewustwordingscampagnes op het gebied van gezondheidszorg hier in Nederland en in Afrika. Daarnaast traint hij jonge migranten over een nieuw thuis en een nieuw begin.

Schrijftips

 

  • Maak van schrijven een dagelijkse ritueel. Schrijven is een vaardigheid die je door oefening kunt verbeteren, net zoals met sport of muziek. Als je dagelijks schrijft, word je niet alleen beter, maar maak je er ook een gewoonte van.
  • Bedenk van te voren aan wie je het verhaal wilt vertellen. Schrijf je voor kinderen, volwassenen, of misschien voor een specifiek type lezer, zoals experts in een bepaald vakgebied? 

  • Probeer simpel te schrijven; als het mogelijk is zoals je zelf praat. Schrijven hoeft niet ingewikkeld te zijn. In plaats van lange, ingewikkelde zinnen en moeilijke woorden, probeer je zo eenvoudig mogelijk te schrijven.

     

 


Schrijf jij een brief? Dan wordt deze gelezen en beoordeeld door een team van ervaren journalisten; zij selecteren welke brieven geschikt zijn voor publicatie en stellen daarnaast een top drie samen. De schrijver van de állerbeste brief wordt namens de jury uitgeroepen tot de winnaar van de Nieuws in de klas Award 2024. Weten wat je kunt winnen? Klik dan hier